26. 10. 2014.

Gegula



Da je u Srbiji malo registrovanih proizvođača rakija i nije neka tajna. Kažemo – malo, u odnosu na nepregledno more stabala šljiva, buradi i rakijskih kazana. Ako se osvrnemo na kraljevačku opštinu, videćemo da postoje dve (!) registrovane destilerije rakije. O jednoj od njih pisali smo na proleće, a jesen je rodno mesto svake rakije i pravo vreme za predstavljanje druge firme, destilerije, etno-centra, kako god želite – u pitanju je Gegula. Samo preduzeće osnovano je  radi  otkupa i prerade voća i povrća, ali i proizvodnje rakije. Iz sela Bukovica pored Kraljeva dolazi voće koje časno služi kao sirovina za Gegula rakije. Pored šljivovice, tu su voćne rakije od dunje, jabuke, kruške i kajsije, kao i specijalne rakije: mednica, orahovača i travarica. Treba reći da vlasnici firme bračni par Jovičić ne propuštaju događanja vezana za rakiju, pa ćete ih sresti na gotovo svakom sličnom okupljanju širom Srbije. Jedino tako možete na pravi način da promovišete svoj proizvod, odgovarajući na pitanja, iz prve ruke.
Gegula šljivovica beleži brojne uspehe na takmičenjima u zemlji, a izdvojićemo nekoliko ocena: 18.13 na 79. Novosadskom sajmu, kao i srebrnu medalju na Rakija festu 2010. godine.
Crvena ranka je dokazana rakijska sorta o kojoj smo u više navrata pisali i od koje se može proizvesti prepečenica odličnog kvaliteta. Upravo ova sorta je u osnovi rakije Gegula. „Stara srpska  šljivovica prepečenica“ – to su reči sa etikete na boci ove rakije, na kojoj još i stoji da sadrži 45% alkohola. 
Boja ukazuje na najmanje desetogodišnje odležavanje u buradima - u pitanju je tamnija, ciglasta nijansa ćilibara.
Miris rakije, onaj prvi kada ste je sipali u čašu je tipičan za Ranku, oštar i kiselkast, ali ga treba ostaviti da se smiri, da se u dodiru sa vazduhom razmrdaju uspavane arome. I posle nekoliko minuta, evo ih i smilje i orah, čak i rum. 

Ukus ne izneverava očekivanja nagoveštena atmosferom koju je miris pokrenuo. Razvijen je i skladan, a  oporosti ima baš onoliko koliko  je hrast tokom godina ostavio iza sebe. U naknadnim talasima ovog vatrenog ukusa ocrtava se citrusno voće, kandirani đumbir. Gegula šljivovica je prirodna, zdrava, izrazito tipična rakije od Ranke, jaka i stara, ali u punom sjaju. Dobro se slaže sa srpskim gurmanskim specijalitetima kao što su suvo meso i prevreli ovčiji sir. Pravila nema, konzumirajte šta god da vam prija uz rakiju. Bitno je samo ono, sažeto u sloganu rakije Gegula: Ostani na nogama.

         Ocena - Velika srebrna - 89 od 100 bodova





The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band - Wayfaring Stranger  

Нема коментара:

Постави коментар