7. 1. 2015.

Dar Visova






Na obroncima planine Rudnik u malom mestu Ramaća nalazi se porodična destilerija čiji je vlasnik Nikola Tanasijević odlučio da izađe na tržište rakije. Tržište je takvo kakvo je, neuređeno, i potrebna je ogromna hrabrost da se registrujete i kao novo ime krenete da se dokazujete. Nastavivši potragu za rakijama od starih sorti koje su opstale, naišli smo i na ovu Ranku. Dar visova novo je ime na rakijskoj sceni, a jedan od prvih uspeha ove šljivove prepečenice bio je proglašenje za najkvalitetniju rakiju na Danima rakije u Šapcu, 2014. godine. Lepo je i to da se neko potrudio i dao zanimljivo ime rakiji, bez, sada već prečeste, upotrebe reči kao što su "zlatna" i "stara". 
Konkretno, rakija koju probamo ulazi u petnaestu godinu i trebalo bi da nosi u sebi, i sa sobom, mnogo atributa koji bi opravdali očekivanja. Prvi utisak je da je ovo Ranka odlične tipičnosti.
Konzervativci će se zbuniti, jer u ovom bukeu, pored drveta, tamnog šećera, ja osećam kolu. Da, kolu, ili tonik, neko gazirano piće na biljnoj bazi, ali svakako sa prirodnim aromama. Ne moram da objašnjavam da je to lični utisak i da ne mislim da je sama rakija aromatizovana, naprotiv. Lepota degustiranja rakije nalazi se baš u tome što su utisci za svakoga različiti, ali su takođe i neizbežni. Ono što osetite jeste vaša povezanost sa pićem i od toga ne treba bežati. Tako da, pored kvaliteta, jako cenimo posebnosti svake nove rakije koju degustiramo. Da pogledamo detalje.
Boja: ćilibarno-žuta, svojstvena rakiji ove starosti.
Miris: prijatna, baršunasta trpkost ukusa, gorčina lekovitih trava, topli začini i osušena trava. Pomalo četinarski profil, visoke i duboke note suvog voća i  orašastih plodova. 
Ukus: dugotrajan, suvog karaktera, koji dugo ostaje u ustima i suptilno anestezira nepce. U njemu nema ničeg slatkastog, niti cvetnog. 
Iznad svega, ova rakija nije dosadna, traži još. Jedna od najlepših rakija protekle godine, naročito među rakijama od Ranke. Dovoljno odskočivši od pristojne seljačke rakije, zanatski dobro urađene, Dar visova ide ka odležalim alkoholnim pićima namenjenim za lagano digestivno uživanje.
Napominjemo da je ovo uzorak rakije koja će se tek naći u prodaji, mada ne sumnjamo da su ostale rakije iz asortimana odličnog kvaliteta. (prva fotografija je postavljena kasnije, 2018.)


                                         Ocena - zlato - 90 od 100 bodova




The Strypes - Angel Eyes


Нема коментара:

Постави коментар