11. 3. 2015.

Čedomir Đurđević - borac za očuvanje srpske Pruni domesticae





Kada smo prelistavali spisak izlagača decembarskog Rakija festa, pre nego što ćemo se pojaviti na njemu, nije bilo nikakvih iznenađenja za ekipu rakijskih ultraša koja stoji iza ovog bloga. Sve su to, većinom, bile vrlo kvalitetne destilerije čije smo rakije probali, recenzirali, preporučili i koje su odavno deo asortimana na svim događajima gde Rakija, uglavnom predlaže meni. 

Jedina nepoznanica bila je destilerija Savićević iz Ivanjice, i stvarno, taj štand je učinio veče posebnim. Ovo nije recenzija, ovo je najava, i to ne bilo kakva, već najava za dve vrhunske šljive koje bi trebalo da ugledaju svetlo dana ove godine. Obe su delo istog majstora, Čedomira Đurđevića-Čede, tehnologa iz Rađevog sela pored Valjeva. Gospodin Čeda je dugogodišnji borac za očuvanje šljive Požegače u valjevskom kraju, ozbiljan je poznavalac rakije, a ove godine obogatiće rakijsku scenu Srbije sa dve vrhunske šljivovice. Jedna sazreva u podrumu destilerije Savićević i po svemu sudeći biće prava rakijska bomba, dok druga izlazi pod Čedinom ličnom etiketom Eko Tehnology. Poslednju smo probali na pomenutom Rakija festu, a i u obliku probnog uzorka koji smo ljubaznošću vlasnika i tehnologa, dobili. Uzorak je jačine 48 procenata alkohola i od 2011. godine leži u hrastovim buradima od 500 litara.




Boja: svetlo žuta boja, sa blago zelenkastom nijansom. Bistrina odlična.
Miris: Miris karakterističan za Požegaču jednostavno pleni, ni prejak ni preslab, slatkasto kiseo, podseća na rano leto, vanila, u tragovima karanfilić, crveni grejp. Ako postoji neki ekvivalent za tipičnost rakije onda je to ova rakija, nemoguće je pobrkati njen miris i ukus sa rakijom od druge šljive.
Ukus: Vrhunski izbalansiran ukus, na početku domaći kesten, pa marcipan i moka. Na sasvim solidnom finišu, u retronazalnom delu ukusa, bela čokolada i pekmez, od šljiva naravno. U tragovima anis i zeleni biber.
Zaključak: Izvanredna rakija, na degustacijama i master klasovima može da se koristi kao tipična rakija od Požegače, idealni tip kako bi rekao Maks Veber. Što je jako bitno, može da se popije dosta, prijatan osećaj prilikom konzumiranja se razvija kumulativno, jako slično kao kod single malt viskija. Jedva čekamo ovu rakiju, kada se pojavi biće čak i malo starija, tako da imamo ozbiljnog kandidata za šampiona Bloga. Takođe, mnogo očekujemo i od njene sestre iz podruma Savićević.


                                  

                                               Ocena - zlato - 91 od 100 bodova



PJ Harvey - Big Exit





2 коментара:

  1. Draga Katarina, kvalitet rakije je izuzetan, uz dobro osmišljenu priču koja bi je pratila, originalnu etiketu i naziv koji ne podseća na neku drugu rakiju, šampionski dometi su sasvim dostižni. Puno pozdrava, hvala na komentaru.

    ОдговориИзбриши