7. 4. 2015.

Zavet 10




Ako vam se firma zove Zavičaj, a rakija Zavet, onda se od proizvoda očekuje visok kvalitet. I zaista, porodica Mijailović iz Čumića pokraj Kragujevca već pet generacija gaji šljive i od njih proizvodi rakiju. Zapravo, rakije, jer samo šljivovica Zavet postoji u tri varijante: 5, 10 i 15 godina. Mi smo degustirali desetku, šljivovicu koja je na poslednjoj Oplenačkoj berbi 2014. godine osvojila zlatnu medalju.
Boja rakije: tamno-ćilibarna, dobra bistrina.
Miris podseća na autohtonu šljivu Jakljanku, na orahe, sušeno meso. Kasnije se razvijaju lepe note hrastovine, miris duvana.  
Ukus: kada je o ukusu reč, Zavet 10 je „mesnata“ rakija, prijatno gorka, a od voća su tu suve šljive i višnje i divlja kupina. Na vrhu jezika, rakija je blago slana, što nije neprijatno, naprotiv podseća na pojedine vrste single-malt viskija.  Oporost fermentisanog kineskog crnog čaja, a od sorti šljiva: dragačica, crvena ranka, požegača, pa i neke novije sorte; kao da svega ovde ima. Dugotrajan i impresivan finiš crne čokolade sa višnjom zaslužuje da mu posvetite neko vreme.  
Kad bih dalje razvijao impresiju koju ovo piće stvara, došao bih do starinskog šumadijskog sela (možda baš Čumića?). U tom ambijentu, Zavet je kmetovska rakija devetnaestog veka, rakija koju gazda ostavlja za sebe da odstoji u podrumu, u velikim i starim hrastovim buradima zapremine i do nekoliko hiljada litara.
Zaključak: optimalna jačina i balans ukusa i aroma, koje idu od slanog, preko kiselkastog do gorkog. U istinskom sazvučju nota koje ovde pronalazimo, Zavet obiluje alikvotnim tonovima. A to su oni tonovi koji se oblikuju nad osnovnim tonom, jedva prepoznatljivi, a koji zvuk violine čine različitim od tona trube, ili klavira, iako proizvode jedan isti ton. To su one iskričave razlike koje nijansiraju svaku vanserijsku rakiju: neke u dobre, neke u osrednje, a Zavet u odista odličnu rakiju. Ova rakija daje zavet svome zavičaju da neće izneveriti tradiciju. 


                                       Ocena - zlato - 91 od 100 bodova





Gramatik - The Drink Is Called Rakija





2 коментара: