22. 6. 2015.

U poseti Radmilovcu



Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta Radmilovac jeste jedinica samog fakulteta i služi prvenstveno za izvođenje dela nastave, stručne i proizvodne prakse studenata. Da bi sve to imalo smisla, ovde se gaje biljke (pa i životinje) važne za istraživački rad.
U Radmilovcu (naglasak je na prvom slogu) postoji Centar za voćarstvo u kom su stručnjaci  razvili nove sorte voćaka i 23 sorte vinove loze. Upravo od ovih i drugih sorti, na ovom mestu, proizvode se i kvalitetne voćne rakije.






Pored impresivne arhivske zbirke vina i rakija, lepo sređenog vinskog podruma,  najviše nas je zanimao rakijski podrum i, naravno, degustacioni centar. Radmilovac proizvodi rakije od šljive, breskve, jabuke, lozovaču, pravu rakiju od meda, kao i odličan vinjak. U prodavnici koja se nalazi u samom objektu možete kupiti proizvode po zaista pristupačnim cenama. Mi smo se odlučili za jabukovaču i vinjak. Takođe, imali smo priliku da nekoliko rakija probamo direktno iz sudova za odležavanje. Lozovače su tu briljirale, a jabukovača je ostavila poseban utisak. Na slici vidite starinsku burad zapremine 3.000 litara koja imaju specifičan izdužen oblik zbog bolje iskorišćenosti prostora.




Inače, u Radmilovcu postoji prava degustaciona sala u kojoj se mogu organizovati posete i, uz stručno i ljubazno osoblje, degustirati proizvodi. U ovom prijatnom ambijentu smo uživali uz kvalitetni vinjak Gardoš, destilat vina odležao osam godina u hrastovim buradima i koji zaslužuje poseban tekst.



Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta Radmilovac nalazi se na samo 12km od Beograda kada se krene Smederevskim putem. Sigurno ćemo ponovo otići tamo, ima još dosta toga lepog da se proba.

Нема коментара:

Постави коментар