5. 12. 2015.

BALKAN URBAN EXPERIENCE aka Rakija fest



Kako je među čitaocima ovog portala najveći broj onih koji imaju osećaj za detalje, specifičnosti i razlike, nije potrebno naglašavati da Rakija fest nije festival pijanstva i alkoholizma, već idealno mesto da se prošeta kroz aromatske specifičnosti i rakijsku tradiciju Srbije. 




Rakija fest je manifestacija nastala 2007. godine, prvi put održana na trgu Nikole Pašića kao prva manifestacija koja je bez imalo kompleksa predstavila ovo piće najširem auditorijumu. Od tog dana, ili možda malo ranije, sa otvaranjem Rakia bara, počinje sizifovski napor da se rakija predstavi u svoj svojoj slavi upravo onima koji je proizvode i onima kojim je baš ona nacionalno piće - nama samima.
Nijedno poznato i veliko jako alkoholno piće nije izgradilo svetsku slavu i mit o sebi pre nego je izborilo poštovanje i prostor u svojoj kulturi. Shvativši to, ljudi koji stoje iza Rakija festa počeli su da stvaraju rakijsku kulturu, nešto što je ležalo neotkriveno na samom dnu škrinje narodne kulture i tradicije. 



Rakija fest je prvi podelio posetiocima degustacione čaše, naterao ih da mirišu i probaju, da o svojim impresijama razmišljaju, i da ih po prvi put verbalizuju. Ova manifestacija je učila aromatskoj azbuci sve one koji su hteli da je nauče.
Od ove godine  Rakija fest postaje BALKAN URBAN EXPERIENCE, susret tradicionalnog i modernog, mesto gde možete da probate, uporedite i doživite balkanske ukuse. Tokom celog dana, na festivalu će se preplitati edukativni sadržaji sa muzikom trubača, DJ-eva, tamburaša i poznatih rock bendova. Zajedno sa destilerijama, posetiocima će se predstaviti izlagači balkanskog slow food-a. 



Pored zabave, na programu su radionice slaganja rakije i hrane, projekcije filmova, predstavljanje radova mladih dizajnera, a u subotu 05.12.2015. će tim koji uređuje blog Rakija, uglavnom održati predavanje o antiglobalističkom karakteru rakije.

Нема коментара:

Постави коментар