27. 5. 2016.

Bajina Bašta – rakijski putopis






Ukoliko bih morao da izdvojim jednu stvar koja je najuzbudljivija u pisanju bloga o rakiji – ako se izuzme opštepoznata činjenica da je sam proizvod o kome pišem uzbudljiv – onda bih zasigurno izdvojio putovanja po Srbiji. Osećaj traganja kada se krećete i osećaj prijatne nervoze kada vas priroda, ljudi i mirisi podsete da možda nije uvek isplativo, ali je vredno proučavati rakijsku geografiju.
Destinacija za rakijsku turu ovog puta je bila Bajina Bašta. Kriterijum za odabir destinacije bio je opet onaj stari, onaj koji do sada nije nijednom omašio vodeći nas na Homolje, Ljutovo, Gornju Trepču, a to je postojanje snažne rakijske kulture u određenom kraju, prisutnost autohtonih sorti voća od kojih se peče najviši kvalitet, kao i posvećenost domaćina i destilerije ovom proizvodu.


Gradić Bajina Bašta nalazi se na desnoj obali Drine, pripada Zlatiborskom okrugu, a u njemu živi oko 35.000 stanovnika. Iz Beograda se dolazi preko Valjeva, a kada se pređe preko prevoja Debelo brdo ulazi se u opštinu Bajina Bašta. Do pre dvadesetak godina grad je važio za pristojno razvijen gradić sa nekoliko fabrika, hotela, odmarališta, sa populacijom koja ima razvijenu radnu etiku. Treba li da pišem šta se desilo sa fabrikama, hotelima i ostalim? Verovatno ne, sećamo se šta se tada dešavalo, osećamo šta se dešava sada.

Međutim, da nije sve stalo na pukom čekanju svedoči i poznati rakijski brend iz ovog grada, skoro sinonim kada je rakija klekovača u pitanju. Ova destilerija verovatno je jedna od prvih stvari na koje pomislite kada čujete Bajina Bašta, a ako to još nije slučaj sa vama, onda je  BB kleka sigurno prva asocijacija vašem ocu ili dedi. 


  
Istorija BB kleke datira od 1905. godine kada su Bajinobaštani braća Babić otvorili svoju pecaru rakije u centru grada, baš na onom mestu gde će 1955. godine početi sa radom zemljoradnička zadruga koja je u okviru svoje proizvodnje imala i pecaru za proizvodnju rakije. Rakija je odmah po pojavljivanju na jugoslovenskom tržištu postala prepoznatljiva po kvalitetu, a rakija klekovača po dobroj izbalansiranosti vrhunske šljivovice i planinskih bobica kleke.
Naši domaćini bili su direktor Milomir Jovanović Tica i Aleksa Zloporubović, koji su se potrudili da otkrijemo i probamo deo rakijske istorije, ali i deo rakijske budućnosti Srbije.



                                                                                                         (nastaviće se...)

Нема коментара:

Постави коментар