29. 5. 2016.

BB kleka – od stečaja do oporavka



BB kleka je institucija i to treba odmah reći, izvožena je i izvozi se na sve kontinente osim Afrike, a proizvodnja se uvek merila u hiljadama tona. Od 1955. godine kvalitet je samo rastao, nikada se nije prestajalo sa proizvodnjom, rakija kleka je postala prepoznatljiva prenoseći u svojoj aromi i ukusu svežinu planina Zapadne Srbije, čistoću planinskog potoka i aromu šljiva koje rastu na velikoj nadmorskoj visini.
Godine krize su sve poremetile, proizvodnja je opala, gubila su se tržišta.  Posle ovih poremećaja dolazi i ekonomski racionalizam u vidu neoliberalne ekonomije koji je firmu poslao u stečaj, koji bi, verovatno, bio njena poslednja destinacija da nije bilo zaposlenih koji su se u stilu radničkog samoupravljanja organizovali, otkupili deo bivše Zemljoradničke zadruge "Bajina Bašta" koji je proizvodio rakiju i na kraju formirali doo BB Klekovača.


Danas je ova destilerija daleko od ekonomskog ambisa, novi vlasnik nije menjao namenu firme, ne proizvodi igračke, nameštaj ili traktorske gume umesto rakije. Pored potpuno novih aparata za destilaciju tu su i nova degustaciona sala, apartmani za goste i mali muzej BB Klekovače gde se čuvaju rakije iz sedamdesetih i osamdesetih u svojim originalnim pakovanjima.
Proizvodni program se širio u poslednjih nekoliko godina, sada iz destilerije BB izlaze i rakije od dunje, kruške, kajsije, a proizveli su i travaricu. Od sledeće godine nas očekuju nova iznenađenja, plasira se rakija šljivovica koja je prošla višegodišnje odležavanje, a na osnovu onog što smo mi probali biće šampionka


Inače, u destileriji je sve pravo, nema ubrzanog starenja, čipsovanja ili veštačkog bojenja, destilerija ima stotinak hrastovih buradi zapremine od 30 do 3000 litara u kojima stpljivo nastaje kvalitet.
Tim bloga Rakija, uglavnom uživao je u lepo organizovanoj poseti, degustaciji i dočeku. Stigli smo da porazgovaramo sa odgovornima u destileriji, da prošetamo Bajinom Baštom, posetimo akumulaciju Perućac, reku Vrelo i njene vodopade.


            
              (u nastavku: još jedna destilerija iz Bajine Bašte - Stara Pesma)

Нема коментара:

Постави коментар