14. 4. 2014.

Čitakovića Melem (2000)



Richard Paterson, jedan od najvećíh svetskih stručnjaka za škotske viskije, tvrdi da se kvalitetno jako piće drži u ustima onoliko sekundi koliko je provelo godina u hrastovom buretu pre nego što se proguta. U tom slučaju mlađu sestru već recenzirane rakije Čitakovića melem (1988) treba ostaviti da se druži sa vašim nepcima oko četrnaest sekundi, naime, ispečena je i stavljena u  bure 2000. godine. Ovo druženje će biti, ako verujete nama, veoma prijatno rakijsko iskustvo. 
Boja: Ova rakija ima ćilibarnu boju i odličnu bistrinu. 
Aroma: Na mirisu vanila, mleveni orasi, kora limuna, korijander, hrast, listovi duvana. Miris izbalansiran i prijatan, nema alkoholnog ugriza koji bi vas sprečavao da zaronite nos i, dišući na usta, prepoznajete mirisne note. 
Ukus: Ukus je pun orašastih plodova, orasi, pečeni lešnik, pistaći, tu su još i karamela i livadski med. Na finišu topao, sladak i začinski ukus urmi i muskatnih oraščića. Finiš dug, možete slobodno popiti gutljaj i zavaliti se u stolicu, neće vas ova rakija ostaviti samog.
Zaključak: Ono što je urednike bloga prijatno iznenadilo to je različitost dve rakije koje su pečene u istom domaćinstvu. Mlađa rakija Čitakovića melem nije prosto nedovršena verzija ili kopija starije. Naprotiv, ova rakija ima svoj identitet, mnogo je više šljivovica, mnogo je više naše, domaće piće, mnogo je lakše prepoznati. Na starim etiketama koje su bile na ovoj rakiji pisalo je, Rakija iz prošlog veka. Možda to nije trebalo menjati, definitivno u njoj ima nešto što ima veze sa tradicijom.

                                              Ocena - zlato - 92 od 100 bodova




Skatalites - James Bond Theme (Live)

1 коментар:

  1. vrhunska rakija !!!!! dobio sam 2l na poklon od gospodje Katarine Askovic iz Valjeva kupio bih jos pa me interesuje kako da kupim i koja je cena.

    ОдговориИзбриши