21. 7. 2014.

Ilija Rudić - Urbana Destilerija




Pojava urbanih, mikro-destilerija aktuelna je na američkom (burbon viski) i evropskom (konjak i single malt viski) tlu već duže vreme. I u Srbiji poslednjih godina imamo takmace koji prijavljuju svoja dostignuća na ocenjivanje u okviru mnogobrojnih rakijskih susreta. Ilija Rudić je tako upisan u sam vrh najboljih srpskih šljivovica u periodu od 1900-2009 godine, dobivši ocenu 18.30, a na drugim takmičenjima nižu se isključivo zlatna priznanja (ocena 18.55 u Institutu za voćarstvo u Čačku, 2014. godine). Dakle, gospodin Rudić iz Borče je dokaz da se rakija vrhunskog kvaliteta ne mora proizvoditi na seoskom imanju, tik pored voćnjaka, već se može proizvesti i u predgrađima, samo treba hteti, umeti i znati. 

Primećujemo odmah dve nove stvari. Prvo, može se napraviti svojevrsno poređenje ove rakije sa single malt viskijima. Naime, ovo je rakija proizvedena 100 posto od šljive Požegače. I to ne od bilo koje, već od šljive koja već godinama dolazi sa istog mesta iz okoline Valjeva, tako da se može govoriti o svojevrsnom geografskom poreklu. Naravno, da bi se sve ovo zaštitilo i brendiralo potrebno je puno novca, a da bi se u dobroj rakiji uživalo, potrebna je umešnost, zanatska doslednost i dosta vremena. Vreme je važan faktor u ovom poslu, jer  je rakiji od Požegače potrebno više vremena za „zrenje“ u odnosu na druge sorte.
Drugo, radi se o fenomenu single barrel, rečju: jedna sorta – jedno bure – jedna rakija. Burad su optimalne zapremine, a higijena je, tokom celokupnog proizvodnog procesa, besprekorna. Destilat koji u njima započinje svoje aktivno starenje jačine je oko 70%. Rezultat je ovde pred nama. Dokaz da srpska šljivovica po organoleptičkim svojstvima ima čime da parira škotskom viskiju i američkim burbonima. Možemo samo da pretpostavimo o kakvoj bi se tek aromi ovde radilo kada bi destilat odležavao u burbon buradima. To bi bio zanimljiv i jedinstven eksperiment. Uživanju u ovoj rakiji dodatno doprinosi činjenica da je proizvedena iz zasada koji nisu iskrčeni, koji nisu ustupili mesto otpornijim sortama koje donose veće prinose i daleko manji kvalitet rakije. To treba ceniti.

Boja savršeno pripremljenog zelenog čaja, divna nijansa vatreno-crvenog ćilibara.
Miris opojan, nekoliko vrsta vanile, kvalitetna soft karamela, tamni šećer na ivici tačke topljenja sa dve kapi ruma... Uživanje za sva čula. Tek nešto manje od polovine svake ocene koju vidite na ovom blogu, čine boja, bistrina i miris. Rudićeva rakija dominira u svakom od ovih segmenata. Rakija je potpuno smirena, a duša i život su joj zadržani.
Ukus tek osušenog lista duvana, limuna i suve kajsije se širi i ostaje dugo na nepcu. Prazna čaša intenzivno miriše na suvu šljivu i udaljeni krem brule sa crticom cimeta. Nema neželjenih primesa, nema ničega što bi gorko podsetilo na košticu. Impresivna rakija – kao da zagrizete šljivu u kojoj je zatočeno toplo sunce, med i, pre svega, kandirana narandža. Neispošćena dobra hrastovina jasno prožima svaki segment uživanja u ovoj rakiji.
Naziremo još jedan novi vidik za iskusne hedoniste: rakiju Ilije Rudića treba upariti sa kvalitetnom kubanskom cigarom. I još nešto: ova rakija nije registrovani brend. Planirano ime za njen budući identitet jeste Inspiracija. Videćemo kakav će odjek napraviti ovaj rakijski raritet kada se bude pojavio na sceni.


                                      Ocena - Velika zlatna - 94 od 100 bodova 




The Revels - Comanche

5 коментара:

  1. Ostavila je utisak...utisak najbolje rakije ikada..

    ОдговориИзбриши
  2. Kada sam se nakon tri sata pozdravio sa gospodinom Ilijom, pomislio sam kako je prava šteta što nema neki sajt na kome bi mogao da podelim svoje utiske sa drugim ljubiteljima vrhunske rakije. Medjutim možda je tako i bolje. Za ovako redak rakijski dragulj valja se malo i potruditi. A taj trud će se pravo istinskom ljubitelju vrhunske rakije zaista isplatiti. Od pecare ukrašene peharima, medaljama i diplomama, koja više liči na apoteku nego na destileriju, preko priče sa gospodinom Ilijom koja može da potraje satima, do vrhunske rakije. Šljivovica iz 2000te godine, dunjevača iz 2014te. Po mom skromonom mišljenju, medju najboljim rakijama koje sam imao priliku da probam. Iskrena preporuka svima.

    ОдговориИзбриши
  3. Rakija mu je fenomenalna...
    Sve govore pehari i diplome iz njegovog kabineta, sto je osvojio na Balkanu i inostranstvu...

    ОдговориИзбриши
  4. Sve su rakije dobre ali JEDNA je Inspiracija. Nedostatak sredstava i godine vlasnika ce ostaviti ovaj drgulj, merilo vrednosti za sve rakije koje nastaju u zapecku. Samo mi koji smo je probali i hvala Bogu i dalje je pijemo cemo je se secati kad je ne bude. Kao sto je nekad bila Manastirka koje se moj otac seca, govoricemo bila jednom jedna Inspiracija. Pozdrav cika Iliji.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман10. 1. 2023. 14:17:00

    Sve su rakije dobre ali JEDNA je Inspiracija. Nedostatak sredstava i godine vlasnika ce ostaviti ovaj drgulj, merilo vrednosti za sve rakije koje nastaju u zapecku. Samo mi koji smo je probali i hvala Bogu i dalje je pijemo cemo je se secati kad je ne bude. Kao sto je nekad bila Manastirka koje se moj otac seca, govoricemo bila jednom jedna Inspiracija. Pozdrav cika Iliji.

    ОдговориИзбриши